Geschiedenis van de Amerikaanse Powerball

De Amerikaanse Powerball is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de wereld van de loterijen. We kunnen zelfs wel stellen dat dit één van de populairste loterijen is geworden die er bestaat. De naam US Powerball valt voor het eerst in 1992. De trekking van 19 april van dat jaar is het begin van een periode van grote successen en vele gelukkige winnaars. Toch gaat de geschiedenis van de loterij nog verder terug dan 1992. En dan niet onder de naam US Powerball, maar Lotto*America. Deze loterij was stuk minder succesvol, maar het heeft US Powerball wel gemaakt tot wat het vandaag de dag is.

Lotto*America: de voorloper van Amerikaanse Powerball

Amerikanen zijn gewend dat alles groot en grootser is. De loterijwereld kon dan ook niet achterblijven. Daarom ontstonden er in de twintigste eeuw al een aantal loterijen waarbij een jackpot van tientallen miljoenen dollars heel normaal was. Als reactie hierop werd in december 1987 de Multi-State Lottery Association (MUSL) opgericht. Dit gebeurde op initiatief van een aantal kleine loterijen uit 6 Amerikaanse staten en het District of Columbia. Deze samenwerking maakte het mogelijk om de grote geldprijzen uit te keren die de Amerikaanse spelers zo hard wensten.

Met ingang van 1988 was Lotto*America een feit. De eerste versie van het spel werd gespeeld met 40 getallen, waarvan de spelers er 7 moesten kiezen. Dit was een opmerkelijke keuze in een tijd waarin loterijen met 6 gekozen getallen juist zo populair waren. Dit was niet het enige dat Lotto*America tegen had. Doordat er 7 in plaats van 6 nummers gekozen moesten worden, waren de jackpotkansen relatief laag. Met een kans van 1 op 18 miljoen was dit zelfs het laagste van heel het land. Tijd voor verandering dus. In 1990 werd het Lotto*America spel wat traditioneler met een spelsysteem van 6/54. De jackpotkansen stegen hiermee meteen naar 1 op 13 miljoen. Het was alvast een goed begin, maar het kon beter. Uiteindelijk werd dan ook besloten om het roer helemaal om te gooien en Powerball in het leven te roepen. En gezien de populariteit van deze loterij is dit de beste beslissing die MUSL ooit kon nemen.

Een nieuwe naam, een nieuw systeem

Meestal hangt een nieuwe naam samen met een ingrijpende verandering. Dat is bij de Amerikaanse Powerball niet anders. Met de introductie van een nieuwe naam ging de loterij namelijk helemaal op de schop en ontstond er compleet ander systeem. In plaats van een formulier met één serie cijfers kwam er nu een extra serie bij. De eerste reeks bestond uit 59 ballen, waarvan er 5 gekozen moesten worden. Het tweede deel bevatte 35 getallen, waarvan spelers er 1 moesten aankruisen. Deze dubbele reeks was een primeur in de loterijwereld. Maar inmiddels zijn er heel wat grote loterijen die dit systeem hanteren. Dat komt simpelweg doordat de jackpot hierdoor tot grote hoogte kan stijgen.

Powerball creëert de ultieme loterij ervaring. De hoge jackpot en de spanning die daarbij hoort, zorgt ervoor dat gokliefhebbers de loterij al jarenlang weten te vinden. En de basis van het spel is sinds 1992 altijd hetzelfde gebleven. Al zijn er in de loop der jaren natuurlijk wel een aantal regels veranderd. Dat wordt meteen duidelijk als je het formulier bekijkt. In plaats van 59 reguliere getallen zijn het er nu 69, en de 35 extra getallen zijn er 26 geworden. Bovendien zijn de kansen op een grote geldprijs gestegen dankzij de Power Play optie. Een goede loterij blijft zich nu eenmaal ontwikkelen en gaat met de tijd mee. Wat dat betreft kan US Powerball dus nog een mooie toekomst tegemoetzien.

Een groeiend aantal verkooppunten

US Powerball (of eigenlijk zijn voorloper Lotto*America) begon in 6 Amerikaanse staten plus het District of Columbia. Met de introductie van het nieuwe spelsysteem werd de vraag naar loten al snel steeds groter. Toch was er een klein probleem. Een paar jaar na de lancering van US Powerball kwam er namelijk een andere grote loterij bij: Mega Millions. De afspraak was dat loten voor US Powerball alleen verkocht mochten worden in staten waar Mega Millions niet actief was. Tot 2009 waren er daarom slechts 23 staten waar loterijliefhebbers terechtkonden voor officiële loten. Nu deze regel is opgeheven, is het aantal staten meer dan verdubbeld. Al kun je je loten natuurlijk ook gewoon online kopen via loterijdiensten zoals Lottosend of theLotter. Deze websites dienen als tussenpartner en kopen voor jou fysiek loten bij een Amerikaanse kiosk.

18plus
SPEEL BEWUST 18+

Copyright © 2017 - 2018 Loterijen.net. Alle rechten voorbehouden.