Loterijen en het steunen van goede doelen

Er gaat veel geld om in loterijen. Als je de loterij wint, kan het zelfs je hele leven op zijn kop zetten. Maar er zijn in de wereld natuurlijk nog veel meer mensen (en ook dieren) die wel een een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Daarom zijn er verschillende loterijen die een deel van de opbrengst in goede doelen steken. De Nationale Postcode Loterij is er zelfs groot mee geworden. Er zijn veel mensen die zich goed voelen bij deze constructie. Want terwijl jij kans maakt op een mooie geldprijs, doe je meteen iets terug voor de samenleving. Dat klinkt toch als de perfecte combinatie?

Werken aan een betere wereld

Loterijen bestaan al eeuwenlang. In de beginperiode werden ze vaak georganiseerd om grote projecten te financieren of om simpelweg het dagelijks onderhoud van de grote steden te kunnen betalen. Wat dat betreft hebben loterijen dus altijd een soort dubbele functie gehad.

De goede doelen loterijen zijn vooral na de Tweede Wereldoorlog op komen zetten. Er waren destijds veel financiële middelen nodig om het land en de samenleving weer op te bouwen. Vanuit katholieke hoek werd toen het voortouw genomen om hier een bijdrage aan te leveren. En loterijen bleken hét aangewezen middel te zijn om in korte tijd een verandering teweeg te brengen. Ook kleine verenigingen gingen het voordeel inzien van het organiseren van loterijen. Want hoewel de lokale voetbalclub natuurlijk inkomsten heeft door middel van de contributie die leden betalen, is dat vaak niet genoeg om extra’s te betalen. Jonge clubleden trekken dan ook graag langs de deuren om loten te verkopen waarmee de buurt de sportvereniging kan steunen.

De nationale loterijen pakken het natuurlijk grootser aan, maar het principe is hetzelfde. Bovendien gaat het echt niet alleen om goede doelen die de armste mensen van de wereld helpen of die ervoor zorgen dat er genoeg financiële middelen komen om onderzoek naar ziektes als kanker en alzheimer mogelijk te maken. Sport, kunst en cultuur kunnen net zo goed een positieve invloed hebben op een samenleving. Dus waar je hart ook ligt, er is altijd wel een loterij te vinden waarmee je tegelijkertijd jouw favoriete goede doel steunt.

Welke loterijen steunen goede doelen?

De combinatie loterijen en goede doelen is in Nederland erg populair. Er zijn dan ook zo een aantal loterijen op te noemen die een deel van hun opbrengst afstaan aan bijvoorbeeld het Rode Kruis, Humanitas, de Hartstichting, Fonds Slachtofferhulp, Amnesty International, de Dierenbescherming of Natuurmonumenten. De bekendste loterijen die hun naam verbinden aan goede doelen zijn:

  • De Nationale Postcode Loterij
  • De Vriendenloterij
  • De BankGiro Loterij
  • De Lotto

Al deze loterijen richten zich weer op andere soorten goede doelen. Zo gaat veel geld van de BankGiro Loterij naar het behoud van cultuur en natuur. De Nationale Postcode Loterij trekt het wat breder, al is er vooral veel aandacht voor natuur, milieu en ontwikkelingssamenwerking. Liefhebbers van sport kunnen dan weer terecht bij de Lotto. Het is immers niet voor niets dat deze loterij partner is van NOC*NSF. De Vriendenloterij heeft ook een grote passie voor sport en volksgezondheid. Door de juiste loterij uit te kiezen kun je echt datgene steunen wat jij het belangrijkst vindt in deze wereld.

Hoeveel geld gaat er eigenlijk naar de goede doelen?

Als liefhebber van loterijen steun je misschien graag het goede doel. Maar in deze tijd waarin veel consumenten kritisch zijn, is het zeker op zijn plaats om eens te kijken hoeveel geld er dan daadwerkelijk naar het goede doel gaat. Voor Nederlandse loterijen is transparantie zeer belangrijk. Hierdoor zijn de cijfers gemakkelijk in de jaarverslagen en op de websites van de betreffende loterijen terug te vinden.

Bij de Vriendenloterij gaat maar liefst 50% van de opbrengsten naar goede doelen. In 2016 kwam dat neer op een bedrag van 56,6 miljoen euro. De Nationale Postcode Loterij en de BankGiro Loterij houden datzelfde percentage aan. De overige 50% gaat naar andere zaken die bij het organiseren van een loterij komen kijken. Zo is ongeveer 30% gereserveerd voor de prijzenpot. Belangrijk, want zonder prijzengeld is er gewoonweg geen trekking. De 20% die overblijft is bedoeld om de kosten te dekken die bij het organiseren van een loterij komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan de huur van het kantoorpand en de lonen voor medewerkers. De 50% levert echt een behoorlijk bedrag op dat naar de goede doelen. De afgelopen jaren kwam het totaalbedrag van alle Nederlandse loterijen al boven de 500 miljoen euro uit. Je draagt op deze manier dus zeker je steentje bij aan een betere wereld.

18plus
SPEEL BEWUST 18+

Copyright © 2017 - 2018 Loterijen.net. Alle rechten voorbehouden.